Na veilige Keulse jaarwisseling, volgt debat: mag de politie wel ‘Nafri’ zeggen?

Een ongelukkige tweet tijdens de jaarwisseling heeft de Keulse politie opnieuw in de schijnwerpers gezet. Was na vorig jaar de vraag of de politie van de Duitse Domstad de eigen burgers wel had beveiligd, nu vlamde in Duitsland het debat op over de vraag of de Keulse politie zich niet schuldig gemaakt heeft aan etnisch profileren. Om een herhaling te voorkomen van de massale aanrandingen, controleerde de politie dit jaar op het Centraal Station specifiek jonge mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk. De politie van Noordrijn-Westfalen twitterde op Oudjaarsavond om 23.08 uur de melding dat op dat moment „enige honderden Nafris” werden gefouilleerd.

Meteen barstte de discussie los over die term, ‘Nafris’. Wat bedoelt de politie daar eigenlijk mee? Bleek dat het woord een lokale politieafkorting is voor ‘Noord-Afrikaanse veelpleger’. Cabaretier Jan Böhmermann twitterde: „Wat is eigenlijk het verschil tussen een Nafri en een neger?” Nou, verklaarde politiechef Jürgen Mathies, „omdat het hier om personen ging die er hetzelfde uitzagen, en zich hetzelfde gedroegen, konden we vroeg vaststellen wat ze van plan waren”. Van de duizend gecontroleerde personen mochten er negenhonderd niet naar het Domplein. Mathies betreurde het wel dat dit „werkbegrip” in deze context was gebruikt.

De Süddeutsche Zeitung concludeerde maandag dat de politie best mensen op hun uiterlijk mag controleren. Alleen de term ‘Nafri’ was wel degelijk racistisch gebruikt, maar om daar nou „je verontwaardiging mee te vieren” is ook weer niet nodig.