Recensie

Recensie Media

Met een peddel en een magische bol lekker monsters verslaan

Mobiele games Het is lastig kiezen deze week: drie goede, uitdagende spellen. Ze hebben niet allemaal even flitsende graphics en ze zijn soms een tikje gewelddadig, maar ze zijn stuk voor stuk de moeite van het spelen waard.

Orconoid grijpt terug op het klassieke Atari-spel Breakout uit 1976. Je moet met een balletje en een peddel alle obstakels stukslaan die langzaam naar beneden komen. In deze nieuwe game van ontwikkelaar BlueFXGames is de peddel vervangen door twee noeste ridders die een groot houten schild dragen, de bal is een magische bol en de stenen zijn eindeloze rijen oprukkende monsters. Breakout-achtige spellen winnen het sowieso in originaliteit omdat ze niet eindeloos gekloond en gekopieerd worden in de App Stores. Orconoid is onder andere daarom een welkome toevoeging in het genre. De 8-bit-graphics maskeren dat het even innovatief is als het in 2015 uitgekomen Starific – Endless Reactor. Waar die laatste met een opzwepende EDM-soundtrack en tweedimensionale peddel de adrenaline losmaakte in je lijf, moet Orconoid het hebben van variatie. Elk van de veertig levels brengt nieuwe uitdagingen. Zo kom je in het derde level opeens speergooiende monsters tegen die de magiers aan jouw kant van het scherm kunnen raken. Sterft een toverkol dan versnelt het spel. Zo blijft het spel vers en uitdagend.