Recensie

Recensie Vormgeving

Je slimme sneakers wijzen je de weg en tellen je stappen

De eerste ‘slimme’ kledingstukken zijn al op de markt. Van sport-bh’s die je hartslag meten tot sportbroekjes die je mobiel kunnen opladen. Nu zijn er op crowdfundingsite Indiegogo slimme sneakers te koop. De ‘Vixole e-sneaker’ is een vrij lomp ogende sneaker (zwart of wit), met op de hiel en zijkant een LED-schermpje. Met een app kun je een zelfgemaakt design uploaden dat dan op je schoen te zien is (in JPEG, PNG, MOV en GIF). Wil je de designs afwisselen, dan kun je een speciale ‘sound interactive’-modus activeren: de schoen pikt dan zelf op welke geluiden hij om zich heen hoort en laat op de maat daarvan telkens andere designs zien. Ook hebben de schoenen een ingebouwde stappenteller en vibreren ze als je telefoon een berichtje krijgt. Bovendien zit er navigatie in je schoen: als je je bestemming invoert in de app, geven de schoenen een vibratie als je links- of rechtsaf moet slaan. En nog een rare functie: als je de schoenen drie seconden tegen de e-sneaker van iemand anders houdt, kunnen ze contact maken en wisselen ze informatie over de gebruiker uit. Al dit moois heeft natuurlijk ook een batterij nodig, dus om de acht uur zul je de schoenen even twee uur aan de oplader moeten leggen.