In Engeland komen 17 nieuwe dorpen en steden

Woningnood Het kabinet van premier May wil veertien nieuwe dorpen en drie nieuwe steden ontwikkelen om de woningnood te bestrijden.

Nieuwe dorpen en steden verspreid over Engeland
Nieuwe dorpen en steden verspreid over Engeland

Van de stad naar een dorp verhuizen of andersom is voor de meeste mensen al een behoorlijke stap. In het Verenigd Koninkrijk kun je binnenkort een nog drastischer beslissing maken: binnen afzienbare termijn kunnen tienduizenden mensen in een volledig nieuw dorp wonen.

Om de chronische woningnood in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken presenteerde de regering maandag een plan om veertien gloednieuwe dorpen en drie nieuwe steden te laten ontwikkelen, verspreid over Engeland. In de nieuwe dorpen moeten tussen de 1.500 er 10.000 nieuwe woonhuizen verrijzen, in de nieuwe steden meer dan 10.000 woningen. In totaal ontstaan met de plannen 48.000 nieuwe woningen.

Het gaat niet om verkapte woonwijken maar om „compleet nieuwe plekken”, benadrukte minister van Wonen Gavin Barwell maandag. In de dorpen moet ook worden gezorgd voor betaalbare woningen, groen en goede transportmogelijkheden.

Regering draagt 8,7 miljoen bij

De plannen zijn een uitwerking van een voornemen dat de vorige minister van Financiën, George Osborne, in maart van 2016 al uitsprak. Het afgelopen jaar vroeg de Britse regering lokale autoriteiten plekken aan te wijzen en zorgde ze dat vergunningen werden verruimd.

Maandag presenteerde de overheid de precieze plekken van de nieuwe steden en dorpen. Ook werd de begroting gepresenteerd: de regering draagt bijna 8,7 miljoen euro bij. Vanaf nu moet de rol van de overheid volgens Barwell beperkt blijven. Uiteindelijk moet het miljardenproject lokaal geleid worden met geld van grote investeerders.

De plannen behelzen onder meer een tuindorp op een voormalig vliegveld in de regio Northamptonshire en een tuinstad op een stuk groen op de grens tussen de graafschappen Essex en Hertfordshire. Dat laatste toont meteen de gevoeligheid die er in het Verenigd Koninkrijk bestaat over sommige van de plannen. De zogenaamde green belt, stukken groen die traditioneel om steden werden gepland om urbanisatie in toom te houden, dreigt door de grootschalige bouwplannen op bepaalde plaatsen te sneuvelen.

Het Verenigd Koninkrijk worstelt al jaren met een groeiende woningnood. Om aan de vraag van de groeiende bevolking te voldoen zou de Britse regering eigenlijk jaarlijks 240.000 huizen moeten bouwen, zo werd in 2004 vastgesteld. Dat doel werd de afgelopen twaalf jaar nooit gehaald. Ook de nieuwe plannen zullen maar een klein beetje verlichting brengen.

Zelfs als ook de bouwplannen die al eerder werden aangekondigd worden meegenomen, komt de regering vooralsnog pas uit op 200.000 nieuwe huizen. Dat is nog maar een fractie van de miljoenen nieuwe woningen die de regering eerder beloofde te gaan bouwen.