Verkiezingsambtenaar Gambia slaat op de vlucht

Alieu Momar Njai, de verkiezingsambtenaar die zittende president Jammeh tot verliezer van de verkiezingen uitriep, zou zijn bedreigd.

President Yahya Jammeh
President Yahya Jammeh Foto AP Photo/Jerome Delay, File

Het hoofd van de Gambiaanse verkiezingscommissie die zittende president Yahya Jammeh tot verliezer van de verkiezingen uitriep, Alieu Momar Njai, is het land uit gevlucht. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens zijn familieleden zou hij kort na de verkiezingen bedreigingen hebben ontvangen. Zijn familie weet niet waar hij nu is, aldus een collega van Njai.

Op dinsdag liet de politieke oppositie in Gambia weten dat zij Jammeh als rebellenleider zullen beschouwen als hij besluit niet op te stappen en in plaats daarvan de wapens oppakt. Elke president die zoiets doet “wordt door de internationale gemeenschap als een rebel gezien”, zei Halifa Sallah, woordvoerder van de oppositie.

Mandaat

Begin december won oppositiekandidaat Adama Barrow onverwacht de presidentsverkiezingen. Het mandaat van Jammeh, die al 22 jaar aan de macht is, loopt officieel af op 19 januari. Jammeh gaf eerst aan dat hij zich zou neerleggen bij de verkiezingsuitslagen, maar zei vervolgens van mening te zijn veranderd vanwege “serieuze en onacceptabele onregelmatigheden” bij het verkiezingsproces.

Lees ook: Na 22 jaar krijgt Gambia een nieuwe president.

De West-Afrikaanse economische gemeenschap ECOWAS heeft Jammeh opgeroepen om de uitkomsten van de verkiezingen te respecteren. Jammeh noemde dat afgelopen zondag een “oorlogsverklaring”.