Recensie

Recensie

Een soort Risk voor spionnen: terug naar de Koude Oorlog

De Koude Oorlog is terug van weggeweest. Donald Trump wil de banden met Rusland aanhalen, terwijl hij schijnbaar tegelijkertijd het nucleaire arsenaal van de Verenigde Staten wil uitbreiden. Dit veegt decennialang beleid en diplomatie van tafel. De perfecte tijd om de digitale versie van bordspel Twilight Struggle te spelen dus, voordat de bom valt. Als leider van de Verenigde Staten of de Sovjet-Unie worstel je je door de politieke en economische strijd die de twintigste eeuw definieerde. Als een soort Risk voor spionnen zet je een willekeurig kaartendeck in om je invloed bij bondgenoten of in satellietstaten op te bouwen en de macht van je tegenstander af te breken. Bijvoorbeeld door het organiseren van de Olympische Spelen of, wat minder onschuldig, door een militaire coup te ondersteunen in het Midden-Oosten. Het kost veel tijd de spelregels van Twilight Struggle onder de knie te krijgen, maar daar krijg je een angstaanjagend en gedetailleerd beeld van een Koude Oorlog voor terug. En die maak je liever niet in het echt mee.