Dakar Rally op weg: 34 Nederlandse deelnemers

Foto AP/Martin Mejia

De 39e editie van de Dakar Rally is maandag begonnen met 34 Nederlandse deelnemers verdeeld over motoren, quads, auto’s en trucks. De rally, sinds 2009 niet meer in Afrika, begint in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción en eindigt na twaalf etappes en bijna 9.000 kilometer in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Veel kilometers worden verreden in ijle lucht; in liefs zes ritten passeren de voertuigen de grens van 3.000 meter hoogte. Zwaartepunt van de rally ligt in de tweede week.

De Qatarees Nasser Al-Attiyah won maandag bij de auto’s de eerste etappe, een klassementsproef van 39 kilometer tussen Asunción en Resistencia. Erik van Loon was met zijn Toyota de beste Nederlander: tiende.

De Nederlands trucker Gerard de Rooy, winnaar van de editie vorig jaar, werd in de eerste etappe vijfde bij de vrachtwagens. Hij kwam met een lekke band over de finish. (ANP/NRC)