Beurzen

Eigenaar AEX wil deel LSE overnemen

Het Europese beursbedrijf Euronext, eigenaar van de Amsterdamse beurs, heeft een bod uitgebracht van 510 miljoen euro op de ‘clearing business’ (afhandelingstak) LCH.Clearnet SA van de Londense beurs. Dat maakte Euronext dinsdag bekend.

Clearing is het garant staan voor een aandelen- of derivatentransactie. Een clearinghuis neemt tegen vergoeding het risico van het faillissement bij zo’n transactie op zich.

De overname betekent een nieuwe stap in de richting van een fusie tussen de London Stock Exchange en de Deutsche Börse. Als de Britse en Duitse beurs fuseren, vormen zij een grote concurrrent voor andere beurzen. Om bezwaren over de fusie van toezichthouders weg te nemen zijn de beurzen bereid onderdelen af te stoten.

Euronext exploiteert onder meer beurzen in Amsterdam, Lissabon, Parijs en Brussel.

Onder meer de Nederlandse overheid maakte zich zorgen over de fusie. Afgelopen zomer stelde Nederland de Europees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) vragen over de concurrentiepositie van de nieuwe beurs en de gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf. Ook Frankrijk, België en Portugal hebben hun zorgen geuit.

De Europese Commissie uitte afgelopen maanden haar zorgen over een fusie. De bezwaren concentreerden zich op de afhandeling van derivatentransacties. Die activiteit wil Euronext nu dus overnemen.

De deal is afhankelijk van het doorgaan van de fusie tussen Deutsche Börse en LSE.