Opinie

Agent voelt zich politiek miskend, maar daar is weinig reden voor

Hoe gaat het met de politieman en -vrouw op straat? Dankzij de laagdrempelige sociale media kan die vraag na de jaarwisseling met ‘niet zo denderend’ worden beantwoord. Een onschuldige, eerder als hart-onder-riem bedoelde tweet van minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) met ‘grote waardering’ voor hun inzet en een ferme afwijzing van straatgeweld tegen hulpverleners (‘onacceptabel’ #handenaf) tijdens de jaarwisseling, kwam als een boemerang terug.

Een Haagse politieteamchef twitterde terug dat de minister beter had gezwegen. Dat het aan middelen, ruggensteun en waardering voor de politiek juist ontbrak. Dat bezuinigingen ‘dom’ waren en de politie eerder daden dan woorden verwachtte. Waarna deze tweet in politiekringen instemmend van hand tot hand ging.

Het was immers weer eens de spuigaten uitgelopen. In diverse steden kregen politie-, brandweer- en ambulancepersoneel de rotjes om de oren van uitgaanspubliek. Het is het jaarlijkse vuurwerkoorlogje, spelen met het gezag dat niet in te tomen blijkt. Snelrecht en tot 200 procent hogere strafeisen ten spijt. Vroeger of later zullen de excessen tijdens de jaarwisseling dus tot een verbod op consumentenvuurwerk leiden. Wat jammer is voor diegenen die er wel verantwoord mee omgaan.

Maar het is al een poos duidelijk dat particulier vuurwerk, dat steeds belastender wordt, alleen toekomst heeft als het verder wordt beperkt en gereguleerd. Ieder jaar komt er meer extreem vuurwerk op de markt, vaak illegaal geïmporteerd door de consument zelf, die onverbeterlijk lijkt.

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie bepleitte dit weekend al een verbod op zwaar vuurwerk, daarin onmiddellijk gesteund door de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. Ook de jaarlijkse ‘oogst’ aan oogletsel, heel vaak van omstanders, valt niet meer weg te strepen. Als preventie, zelfregulering, voorlichting en repressie geen zoden aan de dijk zetten, blijft dus afschaffing over. Ook beter voor het milieu. Scheelt weer fijnstof en zware metalen in de atmosfeer.

Het twitterincident gaf ook een inkijkje op de politiewerkvloer dat niet optimistisch stemt. Al was het maar omdat in de politiek eerder een wedloop gaande is over wie de politie juist het meeste steunt; politiek is de agent een heilige koe. Over geldgebrek kan de politie echt niet klagen. Zowel dit begrotingsjaar als het vorige kreeg de politie extra geld. De ‘middelen’ waar vakbondsman Jan Struijs in NRC om vroeg (bodycams en de verlengde wapenstok) zijn al besteld en worden ook ingevoerd. Alleen de elektrische schokwapens (tasers) komen er niet – vanwege de kosten en de risico’s. Van der Steur doet er dus van alles aan. Alleen wordt het op de werkvloer niet verstaan. Of zien we hier een gezagscrisis rond een vertrekkend minister?