Aanslag nachtclub Reina

Turkije pakt in klopjacht op dader weer verdachten op

De Turkse politie heeft dinsdag opnieuw twee mensen aangehouden in verband met de aanslag tijdens de jaarwisseling op een nachtclub in Istanbul. Het gaat om twee personen met een buitenlandse nationaliteit die werden opgepakt op luchthaven Ataturk, zo meldt staatspersbureau Anadolu. Bij de aanslag vielen 39 doden. In totaal zijn er nu 16 aanhoudingen verricht.

De vrouw van de vermoedelijke dader is inmiddels opgepakt in Konya, een stad in het zuidwesten van Turkije, en door de politie ondervraagd. Zij heeft volgens persbureau AP verklaard niet te hebben geweten dat haar man zich bij IS had aangesloten en hoorde van de aanslag via de tv. IS heeft de aanslag opgeëist.

De dader zou op 20 november met zijn vrouw en kinderen vanuit Kirgizië naar Turkije zijn gevlogen en twee dagen later in Konya zijn aangekomen. Daar huurden ze een woning, waarna de man op 29 december naar Istanbul vertrok.

    • Jorg Leijten