4,8 miljoen euro

Vereniging Rembrandt steunde in 2016 kunstaankopen met recordbedrag

De Vereniging Rembrandt heeft het afgelopen jaar een recordbedrag bijgedragen aan de aanschaf van kunstwerken. De steun steeg tot ruim 4,8 miljoen euro, wat 1,7 miljoen euro meer is dan in 2015. Het aantal leden groeide met 2.000 tot 15.000. De steun ging naar onder andere de aankoop van het schilderij Hollands meisje aan het ontbijt van Jean-Étienne Liotard door het Rijksmuseum. De Vereniging Rembrandt noemt het werk dat Liotard midden achttiende eeuw schilderde „een internationaal hoogtepunt”. Het Van Gogh Museum kreeg in 2016 financiële hulp bij de aanschaf van Ponton de la Félicité, een werk dat Paul Signac in 1886 bij Asnières schilderde. In totaal is de aankoop van 25 kunstwerken ondersteund. Verder richtte de Vereniging Rembrandt acht nieuwe fondsen op, waaronder het Liesbeth van Dorp Fonds en het Schoufour-Martin Fonds. Aan het Van Gogh Museum is een onderzoeksbeurs toegekend. Het museum werkt aan een studie naar de West-Europese kunstgeschiedenis tussen 1830 en 1914. (NRC)