Zo ziet een land in verval eruit

AP-correspondente Hannah Dreier tweette elke dag over het verval van Venezuela in crisis. In een fraai jaaroverzicht zijn al haar berichten gebundeld.

Bij een geldtelmachine van een slagerij stapelen de biljetten van 100 bolivar zich op. De biljetten werden eerder dit jaar uit de roulatie genomen en vervangen door coupons met een hogere waarde (tot 20.000 bolivar).
Bij een geldtelmachine van een slagerij stapelen de biljetten van 100 bolivar zich op. De biljetten werden eerder dit jaar uit de roulatie genomen en vervangen door coupons met een hogere waarde (tot 20.000 bolivar). Foto George Castellanos/ AFP

Een bakje rijst voor negentien euro. Schappen vol met chips en suikervrije cola terwijl men smacht naar gezond voedsel en water. Een apotheek met voornamelijk vochtige doekjes en wattenstaafjes, waar de bevolking echte medicijnen zoekt. Een apotheker die met informatie over levermomenten van aspirines afspraakjes probeert te regelen: het is Venezuela in 2016 in een notendop.

De observaties zijn van de hand van AP-journaliste Hannah Dreier. De correspondente laat in het fraai vormgegeven Twitter-overzicht Venezuela Undone: A year in chaos zien hoe een land in verval er voor de bevolking uitziet.

Want dat het slecht gaat met Venezuela, is geen nieuws. De economie van het land is volledig ingestort door wanbeleid van president Nicolás Maduro. De natie is volledig gericht op de export van olie, en produceert zelf nauwelijks levensmiddelen. Door de dalende olieprijzen is een tekort aan dollars ontstaan voor het importeren van deze levensmiddelen en medicijnen. Er is sprake van een hyperinflatie van 470 procent in 2016 en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat die in 2017 zelfs stijgt naar 1.600 procent.

Lees ook: In Venezuela is vrijwel alles op

Met haar berichten maakt Dreier de armoede zichtbaar en vertaalt ze de crisis naar de gevolgen voor individuen. Elke dag plaatste de correspondente daarom minimaal één tweet waarin ze een inkijkje bood in hoe de crisis Venezuela trof:

Twitter avatar hannahdreier Hannah Dreier Sometimes Caracas’ terribly stocked shops remind me of fancy minimalist flagship stores http://t.co/zw2xGSQHrw

Twitter avatar hannahdreier Hannah Dreier Life in Venezuela: Just walked two blocks carrying a plastic bag of toilet paper. Three people stopped me to ask where I got it
Lees ook: En nog een wachtrij erbij voor de Venezolanen

Overal chaos

Het is niet alleen op het gebied van levensmiddelen dat het land niet functioneert zoals de bevolking zou willen. Ook op andere plekken heerst de chaos, schrijft Dreier. Zo besturen bendeleiders gevangenissen en zijn gedetineerden zwaar ondervoed, oogt het vliegveld in hoofdstad Caracas geregeld als een uitgestorven plek en is het maar elke ochtend weer de vraag of er water uit de kraan zal stromen:

Twitter avatar hannahdreier Hannah Dreier Caracas international airport is a ghost town at 10 am on a Monday https://t.co/tSoVQ38c5k
Twitter avatar hannahdreier Hannah Dreier Yellow water coming out of the taps in Caracas this morning https://t.co/TDar2MheHJ

Het gehele jaaroverzicht van Venezuela in verval, kan hier worden bekeken.