Voeding

Nieuw middel stimuleert de groei van melksuikerverteerders in de dikke darm

Mensen die van melk buikgerommel krijgen, of een opgeblazen gevoel, buikpijn of diarree, of er van gaan winden, kunnen die klachten in de toekomst verminderen door RP-G28 te slikken.

In de toekomst, want het Amerikaanse start-up-bedrijfje Ritter Pharmaceuticals wil het stofje als medicinaal prebioticum op de markt brengen tegen lactose-intolerantie. Mensen die lactose-intolerant zijn kunnen de melksuiker lactose slecht verteren. Het enzym lactase werkt bij hen niet.

Onderzoekers van universiteiten in North Carolina, met als mede-auteur Andrew Ritter van het RP-28-bedrijf, schreven maandag in PNAS hoe lactose-intolerante mensen die een maand lang RP-28 slikten en daarna weer melk dronken beduidend meer bacteriën in hun darmen hadden die lactose gericht en netjes verteren.

Driekwart van de wereldbevolking kan na de zuigelingentijd geen lactose meer verteren. Alleen de landbouwvolken die melkvee houden (in Europa en Afrikaanse herdersvolken) hebben een genmutatie waardoor zij lactase in hun dunne darm blijven uitscheiden.

Komt die lactose onverteerd in de dikke darm, dan valt het ten prooi aan de daar levende darmbacteriën. Verteren ze de lactose slordig, dan produceren ze daarbij waterstof, koolstofdioxide of methaan. Die gassen veroorzaken de klachten van lactose-intolerantie.

Maar er zijn bacteriegeslachten (Bifidobacterium, Faecalibacterium, Lactobacillus) die lactose netjes verwerken, zonder gasproductie. Mensen die geen lactase maken, maar veel van deze bacteriën in hun darmen hebben, hebben weinig klachten. RP-28 is een keten van aan elkaar gekoppelde suikermoleculen waarin een lactose ‘verstopt’ zit. Mensen kunnen die suikerketen niet verteren. In de dikke darm groeien de nette lactoseverteerders extra hard door RP-28. Dat is wat die stof tot een prebioticum maakt, een stof die de groei van bepaalde darmbacteriën stimuleert.