Met één videodienst ben je er in 2017 niet meer

Media Videodiensten bieden tegen elkaar op en overspoelen kijkers. Het aanbod raakt versnipperd.

Drie videodiensten op de telefoon. Vlnr Videoland, Netflix en Amazon Prime Video (nog niet in Nederland).
Drie videodiensten op de telefoon. Vlnr Videoland, Netflix en Amazon Prime Video (nog niet in Nederland).

Een vloedgolf van nieuwe tv-series bereikt de Nederlandse kijkers dit jaar. Nu het Amerikaanse Amazon zijn videodienst in de hele wereld gaat aanbieden, krijgt pionier Netflix voor het eerst serieuze concurrentie in Nederland. Niet alleen de populaire autoshow The Grand Tour, van de voormalige makers van Top Gear, zal hier te zien zijn, ook de dramaseries van Amazon komen beschikbaar.

De vier belangrijkste aanbieders van streaming video in Nederland – Netflix, Videoland van RTL, Ziggo’s nieuwe dienst met HBO-series en Amazon – zorgen ook dat het aanbod versnipperd raakt. Met één abonnement op een dienst ben je er niet meer.

Die versnippering is nog groter in de VS. Daar overwegen bovendien producenten die enkele jaren terug hun catalogus voor weinig geld aan Netflix in licentie gaven, nu zelf online diensten te starten. Zover zijn we in Nederland nog niet.