Toch één supersnelrechtzitting na jaarwisseling

Zondag liet het OM nog weten dat deze week geen supersnelrechtzittingen plaats zullen vinden.

Foto: Evert Elzinga - ANP

Het Openbaar Ministerie in Den Haag brengt naar aanleiding van misdrijven tijdens de jaarwisseling toch een zaak voor de supersnelrechter. Zondag liet het OM nog weten dat deze week geen supersnelrechtzittingen plaats zullen vinden.

Twitter avatar OM_DenHaag OM Den Haag In tegenstelling tot eerdere berichten staan in Den Haag morgen twee verdachten op een supersnelrechtzitting en overmorgen één verdachte.

Update: in tegenstelling tot wat eerder gemeld werd, zullen er niet drie maar zal er slechts één supersnelrechtzitting plaatsvinden deze week.

De zaak die nu alsnog tijdens een supersnelrechtzitting behandeld wordt, werd pas na de inventarisatie van het landelijke OM aangemeld, laat een woordvoerder van de rechtbank in Den Haag maandag weten. Het gaat om een zaak van mishandeling van een agent. De zaak komt woensdag voor de supersnelrechter.

Met supersnelrecht kunnen strafzaken op zeer korte termijn worden afgehandeld. Verdachten worden binnen drie tot zes dagen voorgeleid en kunnen hun eventuele straf daarna meteen uitzitten. Omdat er bij supersnelrechtzaken weinig tijd is voor onderzoek, zijn alleen eenvoudige zaken geschikt. Ook moet de verdediging ermee instemmen dat een zaak op korte termijn wordt afgehandeld. Supersnelrecht wordt sinds 2011 toegepast na grote evenementen zoals Oud en Nieuw, Koningsdag of na voetbalwedstrijden.

Het grootste deel van de zaken naar aanleiding van Oud en Nieuw zal worden afgehandeld tijdens een snelrechtzitting. Bij snelrecht staat een verdachte binnen 17 dagen voor de rechter, waardoor de straf snel na het delict kan worden opgelegd.