Man slikt pantsermeerval in en belandt in het ziekenhuis

Van onze wetenschapsredactie: een pantsermeerval zet zijn stekels uit bij gevaar. Je bent dus gewaarschuwd als je er eentje inslikt.

Pantsermeervallen (Corydoras aeneus).
Pantsermeervallen (Corydoras aeneus). Wikimedia/Public domain

Ingegeven door scènes uit A Fish Called Wanda en Jackass ontstond bij een vriendengroep uit Vlaardingen de traditie om op verjaardagen – na de nodige hoeveelheid bier – het aquarium leeg te eten. De goudvissen gleden zoals altijd gladjes naar binnen, maar toen die op waren, was het de beurt aan pantsermeervallen van de soort Corydoras aeneus.

Door gebrek aan kennis van de morfologie en het gedrag van deze populaire aquariumvis ging het mis voor een 28-jarige visslikker. De meerval zette, zoals gebruikelijk bij gevaar, de stekels van zijn vinnen uit en nestelde zich muurvast in de keel. Braken, doorduwen, spoelen met bier en smeren met honing hadden geen effect.

Snakkend naar adem zocht hij uiteindelijk medische hulp. In het Erasmus MC werd de onfortuinlijke vis met succes operatief verwijderd. De patiënt moest op de intensive care herstellen van een fikse keelinfectie.

Intensivist Ben van der Hoven en klinisch-ethicus Erwin Kompanje wisten de meerval (53 mm, zonder staart) veilig te stellen voor onderzoek.

De visslikker gaf toestemming voor opname van de vis in de collectie Dode-dieren-met-een-verhaal van het Natuurhistorisch Museum, maar wil zelf anoniem blijven: „Ik heb geen zin in gedoe met dierenactivisten.”