‘Reina’ was dé club voor seculiere en jonge elite

Doelwit

De hippe Club Reina, het doelwit van de aanslag in Istanbul waarbij zondagnacht 39 mensen zijn omgekomen, is een van de meest prestigieuze nachtclubs van de stad. De luxe discotheek, gelegen in de multiculturele wijk Ortakoy aan de Europese kant van de Bosporus, is de plek voor de jonge, seculiere elite om gezien te worden.

Ongeveer 700 gasten vierden zaterdagnacht het nieuwe jaar toen de schutter kort na 01.00 uur het vuur opende, nadat hij een politieman en een beveiliger bij de ingang had doodgeschoten. Reina, een complex dat beschikt over diverse restaurants en dansvloeren en een terras aan het water, staat bekend als een dure club waar het moeilijk is om binnen te komen. Uitsmijters laten alleen gasten toe die er mooi en rijk uitzien. Welgestelde bezoekers arriveren vaak per boot.

Onder de clientèle van Reina zijn popsterren, Turkse topvoetballers en acteurs van Turkse soapseries. Voetballer Sefa Boydas van de plaatselijke club Beylerbeyi SK, die getuige was van de aanslag, zei dat hij zich zorgen had gemaakt over veiligheid met Oud en Nieuw. „Een vriend zei: ‘het zal nooit gebeuren op een plek als Reina’. Ik zei dat plaatsen als deze juist doelwit zijn”, aldus Boydas.

Reina is een populaire bestemming voor buitenlandse bezoekers. Van de slachtoffers die zijn geïdentificeerd, kwamen er 24 uit het buitenland, onder meer uit Saoedi-Arabië, Irak, Libanon, Jordanië, Israël, Frankrijk en België. De discotheek staat bekend om zijn spectaculaire ligging, met uitzicht vanaf het terras op de Aziatische kant van de stad en de eerste brug over de Bosporus. Sommige gasten sprongen in het water om te ontsnappen (AFP, BBC).