Noord-Korea

Kim Jong-un kondigt proef aan met langeafstandsraket

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zondag gezegd dat zijn land binnenkort een proeflancering zal uitvoeren met een langeafstandsraket. Het land, dat over kernwapens beschikt, heeft in 2016 met ongekende intensiteit geëxperimenteerd met raketten. Volgens experts kan het echter nog jaren duren voordat Noord-Korea een langeafstandsraket heeft ontwikkeld die in staat is om de VS te bereiken. „Onderzoek en ontwikkeling van moderne wapensystemen gaat actief door, en de voorbereidingen voor de proeflancering van een langeafstandsraket zijn in hun laatste fase”, aldus Kim tijdens een Nieuwjaarstoespraak. Zijn land is sinds 2006 het doelwit van sancties van de Verenigde Naties wegens wapenproeven. De sancties zijn verscherpt nadat Pyongyang in september een nucleaire test uitvoerde, de vijfde en grootste. (Reuters)