Nestklevers

jongeren tussen de 17 en 22 jaar verhuisden tussen juli en oktober vorig jaar naar een andere gemeente in Nederland. Dit is een daling van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. In dat jaar was de daling met 14 procent nog sterker. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. De genoemde leeftijdscategorie vormt een uitzondering: in andere leeftijdsgroepen steeg het aantal verhuizingen. De daling is met 7 procent het sterkst onder 19-jarigen. De daling van het aantal verhuizingen is zowel absoluut als relatief in Utrecht het grootst: in die universiteitsstad vestigden zich ruim zevenhonderd jongeren minder dan het jaar ervoor. In het studiejaar 2014/2015 werd de basisbeurs voor studenten vervangen voor een tijdelijke lening. De daling van het aantal verhuizingen onder jongeren valt samen met de afschaffing van de studiebeurs als gift. (NRC)