Metroverkeer Amsterdam weer opgestart na storing

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is geweest van de storing.

Archieffoto van metro 51.
Archieffoto van metro 51. Foto: wiki commons

Een grote storing bij het verkeersleidingsysteem heeft ervoor gezorgd dat het volledige metroverkeer in Amsterdam maandag urenlang heeft stilgelegen. Een technische storing zorgde ervoor dat de lijnen 50, 51, 53 en 54 uitvielen. Vervoerder GVB melde rond 18.00 uur dat het verkeer weer werd hervat.

Twitter avatar GVB_actueel GVB actuele reisinfo Metro 51 rijdt geleidelijk weer volgens dienstregeling. Houd rekening met vertraging.

Eerder op de middag (rond 14.10 uur) berichtte het bedrijf dat er sprake was van een storing: seinen en wissels konden niet worden doorgegeven. Hierop werd besloten alle metrotreinen bij het eerstvolgende station te ontruimen. De woordvoerder spreekt van “een uitzonderlijke situatie”. Het GVB zette daarop pendelbussen in:

Twitter avatar GVB_actueel GVB actuele reisinfo Verstoring metro 50, 51, 53 en 54 door een storing verkeersleidingsysteem. Kijk op https://t.co/VtTXVEd4vF
Twitter avatar GVB_actueel GVB actuele reisinfo Verstoring metro 50, 51, 53 en 54. Reizigers op de gecombineerde stations kunnen gebruik maken van de Nederlandse Spoorwegen.

Noord/Zuidlijn

Maandag wordt voor het eerst een nieuwe M5-metro op eigen kracht getest op het spoor van de Noord/Zuidlijn. De metrolijn wordt de komende zeven maanden uitgebreid getest en moet in 2018 klaar zijn voor gebruik.

Volgens het Twitter-account van het team dat communiceert over de Noord/Zuidlijn is er echter geen verband tussen de testen op het spoor en de storing. Deze beginnen pas aankomende nacht en bovendien is er sprake van gescheiden systeem:

Twitter avatar NoordZuidlijn Noord/Zuidlijn @nrc Begrijpelijk vraag over onze NZL-testen, maar geen enkele relatie. A) gescheiden systemen B) testen starten pas komende nacht. (Duco)