Israël-Palestijns conflict

Israël geeft lichamen daders aanslagen niet langer terug

Israël zal de lichamen van Palestijnen die omkomen bij het plegen van een aanslag op Israëlische burgers niet langer teruggeven aan de nabestaanden. Dat heeft het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu zondag laten weten. De lichamen zullen in Israël worden begraven.

Hiermee zegt Israël druk uit te willen oefenen op Hamas om de lichamen van Israëlische militairen en vermiste burgers terug te geven.

„Het veiligheidskabinet heeft meerdere manieren geopperd om gedode militairen en burgers in de Gazastrook terug te brengen en men heeft besloten dat de lichamen van militanten voortaan zullen worden begraven, niet teruggestuurd”, aldus de Israëlische verklaring.

De aankondiging komt op het moment dat Hamas twee video’s naar buiten bracht waarin de spot wordt gedreven met een Israëlische militair, die volgens Israël werd gedood in de Gaza-oorlog in 2014. Hamas heeft nooit bevestigd dat de militair is omgekomen en zou de man samen met een andere militair gevangen houden. De strijdgroep beweert ook nog twee Israëlische burgers vast te houden die in de Gazastrook terechtkwamen.

De lichamen van Hamas-strijders kunnen worden opgegraven en alsnog worden teruggestuurd als Hamas bereid is om afspraken te maken over een uitruil, zo liet Israël weten. (Reuters)