Islamitische Staat eist aanslag Istanbul op

Volgens de Turkse kranten Hürriyet en Karar zoeken Turkse veiligheidsdiensten naar een Centraal-Aziatische man met banden met IS.

Bloemen bij een politiebarrière vlakbij de nachtclub Reina waar afgelopen zaterdag een aanslag plaatsvond.
Bloemen bij een politiebarrière vlakbij de nachtclub Reina waar afgelopen zaterdag een aanslag plaatsvond. Foto Reuters/Umit Bektas

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft op maandagochtend de aanslag op de nachtclub Reina in Istanbul opgeëist. IS noemt het een “gezegende operatie tegen de beschermer van het kruis, Turkije”. Volgens het statement dat via de berichtendienst Telegram verspreid werd gaat het om één strijder.

Turkse autoriteiten vermoedden al langer dat IS verantwoordelijk was voor de aanslag. Volgens een anonieme bron van de Turkse krant Hürriyet zoeken de Turkse veiligheidsdiensten naar een Oezbeekse of Kirgizische man met banden met de terreurgroep.

Lees ook: Klopjacht op schutter in Istanbul

De politie ziet ook gelijkenissen tussen de schietpartij van dit weekend en een eerdere terreuraanslag op de Atatürk-luchthaven in Istanbul van afgelopen juni, schrijft Hürriyet. Ze onderzoeken of dezelfde IS-cel verantwoordelijk is voor beide aanslagen.

De dader is nog voortvluchtig. Hij is op zaterdagnacht in de chaos ontsnapt en heeft een geweer achtergelaten, aldus de Turkse premier Yildirim. Inmiddels heeft de politie van Istanbul acht mensen aangehouden die mogelijk iets te maken zouden hebben met de aanslag. Ze worden verhoord door de politie. De aanslagpleger zou er niet bij zitten, aldus persbureau AP.

Verenigde Naties

Laat op nieuwjaarsnacht opende de schutter het vuur op zo’n 600 mensen die feestvierden in de nachtclub Reina in Istanbul. Daarbij kwamen 39 mensen om het leven. Ten minste 24 van hen kwamen uit het buitenland, waaronder uit Frankrijk, België en Israël.

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waren er ook twee inwoners van Duitsland onder de dodelijke slachtoffers. Eén van hen had zowel de Duitse als de Turkse nationaliteit. De ander was alleen in het bezit van een Turks paspoort. Drie Duitsers raakten gewond.

De VN Veiligheidsraad heeft zich in “de sterkst mogelijke termen” uitgesproken over de schietpartij. De Veiligheidsraad noemde de aanslag in een persbericht een “verschrikkelijke en barbaarse terreurdaad”. Ook boden de leden van de Veiligheidsraad hun condoleances aan.