‘Granma’ in een parade op Cuba

Foto Desmond Boylan / AP

Een replica van de Granma (oma) beweegt maandag door de straten van de Cubaanse hoofdstad op de Dag van de Strijdkrachten. De officiële herdenkingsdag was eigenlijk op 2 december 2016, maar is een maand uitgesteld wegens de dood en begrafenis van Fidel Castro. Herdacht wordt de aankomst op die dag in 1956 toen 82 revolutionairen onder leiding van Fidel Castro van Mexico naar Cuba waren gevaren. Aan boord waren destijds naast Fidel zijn broer Raúl, Ernesto ‘Che’ Guevara en Camilo Cienfuegos. Het plan was een staatsgreep te plegen en de dictator Fulgencio Batista af te zetten. Dat lukte uiteindelijk op 1 januari 1959. In 2006 was het halve eeuwfeest en toen werd de dag ook groots gevierd. De oorspronkelijk Granma staat in een museum in Havana. Granma leefde voort als de naam van de nationale krant en een Cubaanse provincie waar de rebellen aankwamen.