Geen paniek, the Queen (90) is alleen maar verkouden

Aan verstek laten gaan heeft koningin Elizabeth II een hekel, toch liet ze opnieuw noodgedwongen een traditie schieten. Zondag ging ze niet naar de nieuwjaarsmis in de St. Mary Magdalene Church nabij haar landgoed Sandringham. Eerder was Elizabeth II, hoofd van de anglicaanse kerk, niet in staat in die kerk de kerstmis bij te wonen; voor het eerst in drie decennia. De 90-jarige vorstin is zwaar verkouden.

Twaalf dagen geleden vertoonde zij zich voor het laatst in het openbaar. De ongerustheid neemt dan ook toe. Kranten citeren artsen die zeggen dat een verkoudheid in de winter drie weken kan duren. Met andere woorden: geen reden voor paniek. Prinses Anne liet zondag weten dat haar moeder zich „beter voelt”.

De eerste berichten verschenen eind december. De koningin had op 21 december om 10.44 uur de trein vanaf King’s Cross moeten nemen naar King’s Lynn, in de buurt van Sandringham. Ze kwam niet opdagen. Een paar dagen later vloog ze naar haar landgoed.

Eind vorig jaar droeg ze een groot aantal voorzitterschappen en functies over aan familieleden. Britse media melden dat prins William en hertogin Kate hun landelijke leven in Norfolk opgeven en naar het sociaal drukkere Londen verhuizen. Ze willen de koningin beter en vaker bijstaan.