Biologie Zeeuws koraal wordt volwassen

Foto Paul Engels

Het enige koraal dat in Nederlandse wateren leeft, groeit als nooit tevoren. Het witte of gele koraal draagt de beeldende naam dodemansduim (Alcyonium digitatum). Het exemplaar op deze foto, uit de Oosterschelde, is ongeveer 20 centimeter in doorsnede. Volgens bioloog Peter van Bragt, vrijwilliger bij de Stichting Anemoon, zijn zulke grote dodemansduimen niet eerder in Nederland gezien. Koralen bestaan uit een kolonie koraaldiertjes die groeien in een skelet. Het skelet van dodemansduim is niet hard, maar flexibel als kraakbeen. De soort is aangepast aan koud water, en leeft aan de noordelijke Atlantische kusten. In Nederland werd de soort tussen 1994 en 2010 steeds zeldzamer, tot hij vrijwel verdween. Biologen verwachtten dat het steeds warmere zeewater funest zou zijn voor het dodemansduim. In 2009 werden zijn er in zee bij de Zeelandbrug bij Zierikzee echter rotsblokken gestort voor de dijkbescherming. Op die rotsblokken vestigden de koralen zich massaal. Sportduikers melden nu dat veel van die koralen inmiddels tot volle wasdom zijn gekomen.