Bijna drie ton opgehaald voor nieuwe moskee Culemborg

Een brand verwoestte vorige week het oude zwembad waarin de moskee had moeten komen.

Het uitgebrande zwembad in Culemborg
Het uitgebrande zwembad in Culemborg Foto Roland Heitink / ANP

De Islamitische Gemeenschap Culemborg (IGC) heeft 280.000 euro opgehaald voor de bouw van een nieuwe moskee. Dat heeft IGC-voorzitter Hassan Barzizaoua maandagmorgen bevestigd.

In juli kocht de geloofsgemeenschap voor 410.000 euro een leegstaand zwembad in Culemborg, waar na een verbouwing een nieuwe moskee in zou komen. In de nacht van woensdag op donderdag ging het zwembad bij een grote brand verloren. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting.

Lees ook: Zes auto’s en voormalig zwembad uitgebrand in Culemborg

Moskeeën door heel Nederland begonnen direct een inzamelingsactie. De IGC zelf hield vrijdag, zaterdag en zondag een grote benefietactie. Volgens voorzitter Barzizaoua gaven ‘honderden mensen’ een bedrag.

We hebben donaties ontvangen uit Nederland, maar ook uit Marokko, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland en één uit Londen. Van de eerste vijf mensen die geld hebben gestort, hadden er overigens vier een Nederlandse achternaam.

Afgelopen weekend hield het moskeebestuur een grote inzamelingsactie. Afbeelding Islamitische Gemeenschap Culemborg

Barzizaoua verwacht dat het ingezamelde bedrag de komende week nog verder zal stijgen. “Sommige moskeeën gaan vrijdag nog inzamelen. En geld dat via de bank is overgemaakt, komt vanwege de feestdagen waarschijnlijk ook wat later binnen.” De voorzitter hoopt aan het einde van de week het aankoopbedrag van het oude zwembad bij elkaar te hebben.

Lees ook Iedereen wil weten: wie deed dit?

Barzizaoua zegt verder dat de IGC nog uitzoekt of het verwoeste pand was verzekerd en zo ja, in hoeverre de schade wordt vergoed. Maar hij weet wel wat de geloofsgemeente te doen staat:

Voor de brand was opknappen van het oude zwembad de enige optie. Nu staan we voor een totaal andere realiteit. Er zal een geheel nieuwe moskee komen.