Tientallen slachtoffers bij aanslag in Turkse nachtclub

Een schutter drong zondagochtend vroeg een populaire club in Istanbul binnen.

Politiemannen zetten de omgeving af rond de nachtclub in Istanbul waar in de nieuwjaarsnacht een aanslag plaatsvond.
Politiemannen zetten de omgeving af rond de nachtclub in Istanbul waar in de nieuwjaarsnacht een aanslag plaatsvond. Foto EPA

Bij een aanslag in een nachtclub in Istanbul zijn zondagochtend minstens 39 doden en bijna 70 gewonden gevallen, bevestigt de gouverneur van de stad. Een schutter drong de populaire club Reina in wijk Ortakoy binnen, meldt persbureau AP.

Een ambulance vlakbij de club waar de aanslag plaatsvond. Foto EPA

De schutter is nog voortvluchtig. In Istanbul is een klopjacht gaande. De Turkse premier Yildirim heeft zondagmiddag gezegd dat er langzamerhand meer bewijs opduikt over de aanslag maar dat er nog niks concreets bekend is over wie er verantwoordelijk is.

Er zouden vijf- tot zeshonderd mensen in de club aanwezig zijn geweest ten tijde van de aanslag, meldt NTV. In de club werd een nieuwjaarsfeest gevierd. De schutter - op camerabeelden met kerstmuts - zou eerst op een politieagent hebben geschoten, waarna hij willekeurig op bezoekers begon te schieten. Sommige bezoekers sprongen het water in om aan de schoten te ontkomen; de nachtclub ligt aan de rivier de Bosporus. Zij werden door de politie uit het water gehaald.

Aanslag

Volgens gouverneur Vasip Sahin gaat het om een terroristische aanslag, vertelde hij ter plaatse aan verslaggevers. De Turkse minister van Familie liet zondagmiddag weten dat er onder de doden Saoedi-Arabiërs, Marokkanen, Libanezen en Libiërs zijn. Ook de ministeries van Buitenlandse Zaken van Jordanië, België en Tunesië melden dat er slachtoffers zijn uit deze landen. Eerder had het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken al laten weten dat er een Israëliër onder de slachtoffers was.

Inmiddels heeft de Turkse president Erdogan gereageerd op de gebeurtenissen. Hij zegt dat Turkije “tot het einde” tegen terrorisme zal vechten en roept het Turkse volk op zich samen op te stellen tegen dit soort “vieze spelletjes”. “Dit soort aanvallen zijn bedoeld om het land te destabiliseren en om chaos te creëren.”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bood op zondagochtend haar condoleances aan. “Terroristen hebben een onmenselijke en geniepige aanval uitgevoerd op mensen die het nieuwe jaar wilden vieren”, zei Merkel. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier noemde het een “wrede en laffe aanval”, meldt persbureau AP. “Duitsland veroordeelt deze daad en alle vormen van terreur. Wij staan achter Turkije in deze moeilijke uren.”

Veel politie op de been

Istanbul is met 14 miljoen inwoners de grootste stad van Turkije en was afgelopen jaar vaker het toneel van geweld. Koerdische rebellen van de PKK en Islamitische Staat (IS) pleegden dit jaar verschillende aanslagen, in Istanbul, maar ook in de rest van het land.

De Turkse politie was vannacht en vanochtend in groten getale op de been om een aanslag als deze te voorkomen.

Terreurdreiging hangt in Turkije voortdurend in de lucht, schreef onze (nu oud-)Turkije-correspondent Marloes de Koning eerder al:

“2016 is voor Turkije een zwart jaar, met honderden slachtoffers door terreur. (..) Met iedere bom in Turkije blijkt opnieuw dat garanties tegen zelfmoordterroristen niet bestaan. Turken leven met het besef dat iedere geslaagde aanslag tegelijk voor meerdere verijdelde pogingen staat.”

Lees ook: Voor Turkije is 2016 een zwart jaar