President Gambia: uitspraken ECOWAS zijn oorlogsverklaring

President Jammeh verloor de presidentsverkiezingen, maar weigert op te stappen. De West-Afrikaanse economische gemeenschap (ECOWAS) wil de uitslag handhaven.

AP Photo/Jerome Delay, File

Uitspraken van de West-Afrikaanse economische gemeenschap ECOWAS over het handhaven van de Gambiaanse verkiezingsuitslag “zijn een oorlogsverklaring”. Dat zei de Gambiaanse president Yahya Jammeh tijdens een oudejaarstoespraak op de Gambiaanse staatstelevisie. Jammeh verloor begin december de presidentsverkiezingen maar weigert zijn ambt te verlaten.

Lees ook: Na 22 jaar krijgt Gambia een nieuwe president

Daarom verklaarde ECOWAS enkele weken geleden dat zij “de nodige maatregelen nemen” om de verkiezingsuitslag in Gambia te handhaven. Jammeh noemde die verklaring een “aanval op de Gambiaanse grondwet”. Daar voegde hij aan toe: “Wij staan klaar om ons land te verdedigen tegen buitenlandse aggressie.”

Mandaat

Het mandaat van Jammeh, die al 22 jaar aan de macht is, loopt officieel af op 19 januari. Begin december won oppositiekandidaat Adama Barrow onverwacht de presidentsverkiezingen. Jammeh gaf eerst aan dat hij zich zou neerleggen bij de verkiezingsuitslagen, maar zei vervolgens van mening te zijn veranderd vanwege “serieuze en onacceptabele onregelmatigheden” bij het verkiezingsproces.