Code oranje wegens gladde wegen in het zuidoosten

Er zijn voor zover bekend nog geen ongelukken gebeurd, maar in grote delen van het land kan ijs op de weg liggen.

Archiefbeeld.
Archiefbeeld. Foto Siese Veenstra / ANP

De weer- en verkeersdiensten waarschuwen dat de wegen zondagavond en -nacht glad kunnen zijn door ijzel. Het KNMI heeft voor Gelderland, Noord-Brabant en Limburg code oranje afgegeven. Vooral op bruggen en viaducten kan een gladde ijslaag liggen. Voor verschillende andere provincies geldt code geel.

Zondag waren aan het begin van de avond nog geen ongelukken door de ijzel gemeld. Wel heeft Rijkswaterstaat rond Utrecht en in Gelderland strooiwagens ingezet om de gladheid te bestrijden.

IJzel ontstaat als neerslag bevriest zodra die de grond bereikt. IJzel is volgens het KNMI moeilijk te voorspellen, omdat regen, sneeuw en ijsregen allemaal optreden als de temperatuur rond het vriespunt ligt. Een kleine temperatuurverandering kan dan tot een andere soort neerslag leiden.

Onderstaand kaartje is gebaseerd op de voorspelling zondag 20.41 uur. Kijk voor de meest actuele voorspelling op de site van het KNMI.