Winnaar van de NRC Fotowedstrijd 2016: ‘Veel mooie reacties gekregen’

Corine Bouweriks won de NRC Fotowedstrijd 2016. Hier reageert ze voor het eerst.

De prijswinnende foto Portret van Alopecia.
De prijswinnende foto Portret van Alopecia. Corina Bouweriks

Corina Bouweriks uit Bussum is met haar foto ‘Een portret van Alopecia, een haarziekte’ winnaar geworden van de NRC-Kamera Express Fotowedstrijd van 2016.

Nadat ze door de vakjury al was uitgeroepen tot winnaar van de maand december, met als thema ‘Mijn mooiste foto van 2016’, koos nu het publiek uit de twaalf finalisten haar portret ook nog eens uit als allerbeste foto van het jaar. Ze wint daarmee een Canon PIXMA PRO-100S professionele A3+ fotoprinter.

“Dit is fantastisch, briljant!”, reageert Corina Bouweriks.

“Ik ben zó blij. Vooral omdat zoveel mensen die foto hebben gezien en de haarziekte alopecia zo onder de aandacht komt. Ik heb ontzettend veel mooie reacties gekregen, het hield niet meer op. Van familie, vrienden. Van Marc, mijn fotografieleraar van Noorderlicht. Van managers van grote bedrijven waarmee ik nog nooit contact heb gehad. Zelfs van mensen die ik sinds mijn schooltijd niet meer gezien heb. Echt, tot in Brazilië en Tenerife ging de vlag uit.”

Bekijk ook de andere genomineerden: NRC Fotowedstrijd: dit zijn de twaalf beste foto’s van dit jaar

Mooiste reactie

“De mooiste reactie kwam van de moeder van Nick, het jongetje op de foto, dat trouwens apetrots is. Ze zei dat ze door de foto het verdriet heeft kunnen omzetten in kracht en vertrouwen voor de toekomst. Zo’n opmerking, die raakt echt de kern van waar je het voor doet.”

En nu? “Nu ben ik op zoek naar een expositieruimte voor de hele serie (No)Hair. En ik ben bezig met een nieuwe serie, Fifty, over vijftigers. Daarvoor zoek ik nog mensen die gefotografeerd willen worden. Dus als iemand interesse heeft… graag! Maar eerst ga ik met de printer die ik nu gewonnen heb voor alle kinderen die hebben meegewerkt een mooie afdruk van zichzelf maken. Daar zullen ze blij mee zijn. Net als ik.”

    • Jos Jägers