Trump en Poetin bedanken volk en vijanden

Donald Trump wenst op Twitter iedereen alvast een gelukkig Nieuwjaar toe en daar horen ook zijn vele vijanden bij.

Trump houdt op 15 december een toespraak in Pennsylvania tijdens zijn 'Thank You Tour'. Foto: EPA

De aankomend president van de Verenigde Staten heeft op de valreep van 2016 ogenschijnlijk nog een ‘liefdevolle’ boodschap, maar die komt wel met een flinke steek onder water naar zijn tegenstanders.

“Gelukkig Nieuwjaar voor iedereen, ook voor mijn vele vijanden en tegenstanders die zo zwaar hebben verloren dat ze nu niet meer weten wat ze moeten doen. Liefde!”

In de reacties wordt door een Trump-aanhanger onder meer geschreven dat Trump toch echt zijn best moet doen iets stijlvoller en vriendelijker te worden en door een tegenstander dat ‘we er alles aan gaan doen om je in 2017 af te zetten’.

Poetin: “Dank voor de steun”

Zijn Russische collega Vladimir Poetin bedankte tijdens een op de staatstelevisie uitgezonden toespraak de Russen voor hun steun in tijden van crisis.

“2016 was geen gemakkelijk jaar, maar de problemen waar wij op gestuit zijn hebben ons verenigd en hebben ons geholpen enorme reserves van onze mogelijkheden te mobiliseren om vooruit te komen.”

De verhoudingen tussen Rusland en de Verenigde Staten zijn dit jaar flink verslechterd. Behalve de oorlogen in Syrië en Oekraïne en de activiteiten van de NAVO in Oost-Europa bedierven aantijgingen over Russische computerinbraken in de VS de sfeer.

Maar met de nieuwe president Trump lijkt de relatie een stuk beter te worden. Toen Poetin besloot het uitzetten van Amerikanen achterwege te laten in reactie op de actie van Obama om 35 Russen uit te zetten, liet Trump via Twitter weten dat hij “altijd al wist dat Poetin erg slim was.”

Er heerst al twee jaar een recessie in Rusland, maar die zal volgens Poetin worden overwonnen:

“Het belangrijkste is dat wij in onszelf geloven, in onze eigen krachten en ons eigen land.”

    • Arjan Meesterburrie