Oostenrijk wil samenwerken tegen Duits tolplan

Oostenrijk wil samenwerken met andere buurlanden van Duitsland om in actie te komen tegen het Duitse tolplan. Nederland had eerder al aangekondigd naar de Europese rechter te stappen.

Foto Vincent Jannink/ANP

De Oostenrijkse minister van Verkeer Jörg Leichtfried wil aan het begin van 2017 met zijn collega’s overleggen in Brussel om samen een plan op te stellen tegen de Duitse plannen om tol te gaan heffen op personenauto’s.

Minister Melanie Schultz van Haegen had na het bekend worden van de definitieve plannen begin deze maand al aangekondigd naar de Europese rechter te stappen. Oostenrijk zei toen zich daarbij aan te sluiten.

Leichtfried heeft inmiddels een brief geschreven naar de EU-commissaris van Verkeer Violeta Bulc om te protesteren tegen het akkoord tussen de Europese Commissie en Duitsland over het tolplan.

Volgens Oostenrijk is het plan in strijd met de EU-regels, omdat alleen Duitse automobilisten via de wegenbelasting worden gecompenseerd. Leichtfried noemt het plan dan ook onacceptabel.

Ook twijfels in Duitsland

Ook in Duitsland zelf bestaan grote twijfels over de zin van deze maatregel. In politiek Berlijn, ook binnen de regeringscoalitie, wordt regelmatig met veel afkeer over de tol gesproken. Maar vooral de Beierse zusterpartij van Merkels CDU is groot pleitbezorger.

Lees ook: De eerste tolheffing die meer kost dan oplevert

Aanvankelijk zou de tolheffing alleen gelden voor buitenlanders, maar volgens de laatste plannen moeten ook Duitsers betalen. Zij krijgen dan vervolgens compensatie via de wegenbelasting.

    • Arjan Meesterburrie