Onze Taal kiest ‘brexit’ als woord van het jaar

Het woord ‘treitervlogger’ eindigde als vierde. De Dikke van Dale riep dit woord anderhalve week geleden nog uit tot woord van 2016.

Foto Toby Melville/ Reuters

Het Genootschap Onze Taal heeft ‘brexit’ gekozen als woord van het jaar 2016. Dat heeft directeur Peter Smulders bekendgemaakt in de oudejaarsuitzending van het radioprogramma De Taalstaat.

Het woord brexit, over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, kreeg 29 procent van de stemmen van leden en volgers van Onze Taal en luisteraars van De Taalstaat. Op de tweede plaats eindigde ‘boze witte man’ met 18 procent van de stemmen. De derde plaats was voor ‘nepnieuws’.

Lees ook een selectie van nieuwe woorden door taalhistoricus Ewoud Sanders (en bekijk de illustraties van Kamagurka): Pietenpact, plascontract & Pokémonterreur

Van Dale kiest ‘treitervlogger’ als woord van het jaar

Het woord ‘treitervlogger’, een verwijziging naar de bekende Zaanse vlogger Ismail Ilgün, eindigde op de vierde plaats met 8 procent van de stemmen. Bij de Dikke van Dale eindigde dit woord anderhalve week geleden nog op de eerste plaats met 35 procent van de stemmen. In deze verkiezing werd ‘Pokémonterreur’ tweede en op drie kwam het woord ‘trumpisme’.

Lees ook een profiel over Ismail Ilgün: ‘Ik heb niets tegen de politie’

Vorig jaar was ‘sjoemelsoftware’, over het dieselschandaal bij Volkswagen, het woord van het jaar bij Onze Taal.