Meer dan twintig doden bij twee bomaanslagen in Bagdad

De aanslagen zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

De bommen ontploften tijdens het opbouwen van de markt.
De bommen ontploften tijdens het opbouwen van de markt. Foto Ali al-Mashhadani/ Reuters

In Bagdad zijn op zaterdag bij twee bomaanslagen zeker vijfentwintig mensen omgekomen en vijftig anderen gewond geraakt. Dat hebben de politie en hulpverleners gezegd, zo meldt persbureau Reuters.

De bommen ontploften op een drukke markt in het centrum van de Iraakse hoofdstad. Volgens een overheidsfunctionaris van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken werd één aanslag uitgevoerd door een zelfmoordterrorist. Een andere bom werd op afstand tot ontploffing gebracht.

De aanslagen zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat, zo meldt Al Jazeera. Zij plegen met regelmaat aanslagen in Irak.

‘Strijd tegen IS duurt nog twee jaar’

De terreurbeweging verliest in Irak, Syrië en Libië steeds meer grondgebied, maar is nog lang niet verslagen. De militaire operatie in de Noord-Iraakse stad Mosul om IS te verslaan vordert langzaam. De Iraakse minister-president Haider al-Abadi denkt dat het nog drie maanden duurt voordat het Iraakse leger, gesteund door luchtaanvallen van onder meer de Verenigde Staten, IS is verdreven uit Irak.

De Amerikaanse luitenant-generaal Stephen Townsend, verantwoordelijk voor de strijd tegen IS, is veel voorzichtiger in zijn schatting. Hij denkt dat het nog wel twee jaar duurt voordat IS verslagen is in Mosul en in haar zelfbenoemde hoofdstad Raqqa.

Rita Katz, directeur van het Amerikaanse terreuronderzoekscentrum SITE, wijst er op dat ondanks de militaire operaties tegen IS dat de terreurbeweging nog wel in staat is om aanhangers te mobiliseren om in verschillende landen aanslagen te plegen.