Hollande waarschuwt voor nationalisme

In zijn laatste oudejaarstoespraak waarschuwde de Franse president François Hollande voor de gevaren van nationalisme en daarmee impliciet voor Front National.

Foto: EPA

Met de presidentsverkiezingen waarin zijn opvolger wordt gekozen op komst, verdedigt François Hollande zijn politieke erfenis in een op prime-time uitgezonden toespraak. Hij keert zich tegen het beleid van anti-immigratie en anti-euro dat het Front National van Marine Le Pen voorstaat:

“Er zijn perioden in de geschiedenis waarin alles dramatisch kan veranderen. We bevinden ons nu in zo’n periode. Hoe kunnen we ons ons land voorstellen achter muren, aangewezen op de eigen interne markt en teruggekeerd naar zijn nationale munt en bovenal zijn eigen kinderen discriminerend op basis van hun afkomst?”

Hollande vermeed het daarbij om direct de naam van Front National te noemen. Volgens de peilingen gaat rechts-populistische FN-leider Marine Le Pen in elk geval de tweede ronde van de presidentsverkiezingen halen.

Begin december maakte de weinig populaire Hollande bekend zelf niet voor een tweede termijn als president te gaan.

Brexit en Trump

Hollande refereerde in zijn oudejaarstoespraak aan de Brexit, de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten als gebeurtenissen die aantonen dat de democratie, vrijheid en vrede kwetsbaar en omkeerbaar zijn.

Marine Le Pen reageerde fel op de kritiek van Hollande:

“Praten over een isolement betreffende een project dat juist op de golven van de geschiedenis plaatsvindt na Brexit en de verkiezing van Trump…duidt op groot onbegrip voor de wereldwijde veranderingen en de diepste wensen van het volk.”

    • Arjan Meesterburrie