Deze tien stukken werden in 2016 het best gelezen

Wat hield NRC-lezers in 2016 het meest bezig? Heel veel brekend nieuws, maar ook drukke sukkels en Green Happiness. Het jaar in de stukken waarin lezers op nrc.nl de meeste tijd doorbrachten.

Beeldbewerking NRC / Miriam Vieveen

Voor sommige mensen kan 2016 niet snel genoeg voorbij zijn. Of het nu echt zo’n rampjaar was, zal de geschiedenis ons vast leren - een druk nieuwsjaar was het in ieder geval zeker. Van aanslagen in onder meer Brussel en Nice tot een staatsgreep in Turkije, van een Brexit tot de verkiezing van Donald Trump. Misschien begonnen we op nrc.nl dit jaar wel meer liveblogs dan ooit. Maar met die grote nieuwsfeiten waren we niet áltijd bezig, zo blijkt uit het jaar gemeten in de stukken die het beste gelezen (gemeten in leesminuten) zijn op nrc.nl.

Wat hield NRC-lezers in 2016 het meest bezig? Ja: Brussel, Trump, het Oekraïne-referendum. Maar ook: Yuri van Gelder, corpsballen en burn-outs.

Hieronder een selectie: de tien best gelezen stukken van het jaar. Herlees ze vooral even, ze vormen volgens ons een mooi beeld van waar we ons het meest druk over maken.

 1. Yuri de sloerie

  Turner Yuri van Gelder doet in de Alpha-tent op de laatste dag van festival Lowlands zijn olympische oefening in de ringen. Foto ANP KIPPA / Ferdy Damman

  Tijdens de Spelen van 2016 in Brazilië werd turner Yuri van Gelder plotseling naar huis gestuurd wegens alcoholgebruik. We beleefden dankzij het nieuws een bijzonder drukke nieuwsweek, midden in de zomer. Opvallend genoeg zorgde echter niet het nieuws, maar de column van Youp van ’t Hek een paar dagen later voor een van de drukste dagen op NRC ooit. Meer dan een miljoen mensen lazen deze column al.

 2. Live: ‘Opkomst boven 30 procent’ - Rutte: verdrag niet zomaar ratificeren

  Foto ANP

  Conclusie: kabinet moet aan de slag met ‘Nee’. Met die woorden eindigde het liveblog van onze nieuwsdienst de dag dat Nederland tegen stemde in het Oekraïne-referendum. Inmiddels weten we al meer over hoe het lijkt af te lopen, maar het blijft spannend om de ontwikkelingen van die dag terug te lezen.

 3. Teruglezen: liveblog over de aanslagen in en bij Brussel

  Foto Reuters

  Twee weken eerder openden we een liveblog na verschillende aanslagen in Brussel, waarbij 35 mensen om het leven kwamen. Op het moment dat we het liveblog begonnen, om half negen ’s ochtends, was dat nog niet duidelijk: er zijn berichten van twee explosies, we zien een filmpje van mensen die de vertrekhal op luchthaven Zaventem uit komen rennen. Een treurig verslag van de nieuwsontwikkelingen van die dag.

 4. Alles wat je moet weten over het Oekraïne-referendum op 6 april

  Foto ANP / Bart Maat

  Op 6 april stemde Nederland over het Oekraïne-referendum. Maar waar we nu eigenlijk over moesten stemmen, wat er in het verdrag stond en wat de gevolgen zouden zijn van onze stem, was van tevoren nog best onduidelijk. Zo blijkt ook uit dit goed gelezen stuk, waarin onze buitenlandredactie vragen over het referendum beantwoordde.

 5. Tienduizenden mensen de straat op tegen Trump: ‘Not my president’

  Foto AFP

  Clinton leidt met gemiddeld 4 procentpunt, zo begint dit liveblog van de laatste 48 uur voor bekend zou zijn wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Inmiddels weten we de uitslag, het werd Trump, maar het blijft spannend om de ontwikkelingen van die dagen te lezen, tot aan de onverwachte uitslag en ontevreden Amerikanen die de straat opgingen.

 6. Teruglezen: Veel hoge militairen gearresteerd na staatsgreep Turkije

  Foto Reuters

  Weer groot nieuws, dit keer amper 24 uur na de aanslagen in Nice. Wat begint met wat vage berichten over tanks en afgesloten bruggen in Istanbul en Ankara, blijkt een staatsgreep in Turkije te zijn. Zelfs op het moment dat we het liveblog een dag later sluiten (en misschien nu nóg) is niet helemaal duidelijk wat er nu precies gebeurd was.

 7. Alleen sukkels hebben het druk

  Foto Niels Blekemolen

  Feitelijk is dit stuk niet eens uit 2016, maar lezers waren er duidelijk nog altijd mee bezig. In 2015 al in de top-10, nu weer: een artikel over druk zijn en wat daaraan te doen is. We besloten overigens ook eens uit te zoeken waaróm dit stuk maar in onze leeslijsten blijft eindigen, dat kun je hier lezen.

 8. ‘Jij ziet er helemaal niet uit als een politieman!’

  Foto Olivier Middendorp

  Een van onze meest opzienbarende stukken van het jaar, door onze redacteur Thomas Rueb, ging over een thema dat in 2016 meer dan ooit leek te spelen: etnische profilering. Anis Raiss werd een modelagent genoemd, maar een jaar later werd hij hardhandig gearresteerd door zijn eigen collega’s. “De politie heeft een probleem”, zegt hij in dit interview.

 9. ‘Ik dacht dat we gezond aten’

  Foto Frank Ruiter

  Absoluut het meest besproken stuk van dit jaar: ons interview met de oprichtsters van The Green Happiness, dat online voedingsadviezen geeft. Het meest geciteerd werd waarschijnlijk de uitspraak dat eieren “de menstruatie van een kip” zijn. Hier kun je teruglezen wat ze precies zeiden. Overigens werd het reactiestuk van onze wetenschapsredacteur Hester van Santen bijna even goed gelezen: ‘Hoe twee diëtisten ons bang maken voor een gekookt ei’.

 10. Benieuwd hoe vaak je naam voorkomt? Vul het hier in

  Foto iStock

  Binnenkort komt de nieuwe voornamenlijst er weer aan, tot die tijd kun je je hiermee vermaken: hoe vaak komt jouw naam voor?

  • Anouk van Kampen