Burgemeester Heumen kritisch over communicatie rond brug Grave

Volgens de burgemeester uit de nabijgelegen Gelderse gemeente duurde het drie en een half uur voordat hij werd ingelicht.

Een woonboot nabij Gennep is scheef komen te liggen door het lage waterpeil in de Maas.
Een woonboot nabij Gennep is scheef komen te liggen door het lage waterpeil in de Maas. Foto Piruschka van de Wouw/ANP

Burgemeester Paul Mengde van de Gelderse gemeente Heumen is kritisch over de communicatie van de veiligheidsregio’s na het aanvaring bij de John S. Thompsonbrug bij het Brabantse Grave. Volgens de burgemeester werd hij pas drie en een half uur na het ongeluk officieel ingelicht over de situatie.

Mengde kwam het nieuws al eerder te weten via Omroep Gelderland, laat hij tegen dezelfde regionale omroep weten. De burgemeester heeft kritiek op de veiligheidsregio’s Brabant en Gelderland, omdat het schip dat tegen de stuwbrug aanvoer een lading benzeen aan boord had. De inwoners van Grave werd daarom in eerste instantie geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Mengde had dat graag ook aan de inwoners van het nabijgelegen Heumen, dat net over de provinciegrens in Gelderland ligt, willen laten weten.

Tekst loopt door onder kaartje:

Uiteindelijk bleken er geen giftige stoffen te zijn vrijgekomen. Toch heeft Mengde de situatie aangekaart bij zijn collega Hubert Bruls van Nijmegen, die voorzitter is van de veiligheidsregio Gelderland.

Laagste waterpeil bereikt

Door de aanvaring is de stuwbrug beschadigd. Volgens Rijkswaterstaat gaat het om een gat van 25 meter, en kan de brug niet met noodmaatregelen worden gerepareerd. De overheidsdienst doet de komende dagen verder onderzoek naar de werking van de stuwbrug en hoe lang reparatiewerkzaamheden moeten duren. Het water is inmiddels gezakt naar een peil dat het ook zonder stuwbruggen zou zijn, zo’n 5 meter boven NAP, omdat de Maas leegloopt in de stuw tussen Sambeek en Grave.

De drastische daling van het waterpeil is problematisch voor de woonboten bij het nabijgelegen Gennep. De woonboten zijn schuin in het water komen te liggen. Daardoor kunnen ze water maken en aan de onderkant zijn beschadigd. De bewoners moeten de jaarwisseling elders doorbrengen.

De aanvaring werd donderdagavond veroorzaakt door een binnenvaartschip. Een 52-jarige man uit Slowakije aan boord van dat schip is aangehouden. Onderzocht wordt of hij mogelijk onder de invloed van alcohol was. Alle scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal is sindsdien gestremd.

    • Sam de Voogt