Wraak na mislukte coup

16 juli 2016, Istanbul, Turkije

Foto Selcuk Samiloglu / AP

Het is een dag na de couppoging van 15 juli in Turkije. Burgers schoppen en slaan een soldaat die deelnam aan de mislukte machtsgreep. De verbetenheid van dit volksgericht is tekenend voor de sfeer in Turkije. De couppoging werd afgeslagen doordat duizenden Turken met gevaar voor eigen leven de straat op gingen om de democratie te beschermen. Zeker 200 burgers en politieagenten vonden daarbij de dood. Maar de foto staat ook voor de buitensporige terugslag die volgde: het ongehoorde aantal arrestaties, ontslagen en schorsingen van iedereen die – terecht of onterecht– in verband wordt gebracht met de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Het resultaat is een land in de greep van wantrouwen, cynisme en geweld.

Redacteur Buitenland, begint in 2017 als correspondent Turkije

    • Toon Beemsterboer