Interview

Wil dat de nieuwe zelfstandigenwet verdwijnt

Wiesje Kuijpers (36),

Of ze zich zorgen maakt over 2017? „Nee joh”, zegt Wiesje Kuijpers, researcher voor televisieseries en documentaires. „Ik heb nog steeds zat opdrachten, waarvoor ik wél gemakkelijk kan factureren.” Waarom het ter sprake komt? In 2016 sloeg ze een grote klus bij een publieke omroep af omdat het onderdeel ‘research’ ineens niet meer freelance werd gedaan, maar op een tijdelijk contract. Dat opdrachtgevers worstelen met de nieuwe zelfstandigenwet (DBA) snapt Wiesje, „maar met een tijdelijk contract zou ik al mijn financiële voordelen als zelfstandige verliezen.”

En wat nu als de nieuwe wet in 2017 niet aangepast wordt? Ze valt stil. „Die móet toch haast wel aangepast worden?” Dan fel: „Als ik onderzoek doe voor nieuwe documentaires ben ik soms lang, soms kort, soms met meerdere onderwerpen tegelijk bezig. Ik wil niet alleen zelfstandig zijn, ik moet. Als in 2017 meer opdrachtgevers op contracten overstappen, vraag ik me af dit werk nog wel interessant voor mij is.”

Anne Corré