Waterpeil Maas daalt na botsing schip met brug bij Grave

Kade-eigenaren wordt aangeraden maatregelen te nemen, zoals auto’s niet te laten parkeren op de kade.

Een woonboot in Gennep staat scheef door de lage waterstand in de Maas.
Een woonboot in Gennep staat scheef door de lage waterstand in de Maas. Foto: Piroschka van de Wouw / ANP

Na een aanvaring van een schip tegen de John S. Thompsonbrug bij Grave (Brabant) daalt het waterpeil in de Maas. Het waterpeil is inmiddels al met twee meter gezakt en zal volgens Rijkswaterstaat vrijdag nog met 90 centimeter dalen. De schipper is vrijdagochtend in het ziekenhuis aangehouden. Er wordt bekeken of de 52-jarige man uit Slowakije mogelijk onder invloed van alcohol was. De politie voert ook technisch onderzoek op het schip uit.

In Gennep en Mook is het waterpeil inmiddels al stevig gezakt, zo is te volgen via de site van Rijkswaterstaat.

De brandweer heeft inmiddels alarm geslagen voor enkele woonboten op de Paesplas in Gennep, die door het snel dalende waterpeil dreigen scheef te gaan hangen. Tegen persbureau ANP verklaarde een woordvoerder van de brandweer dat de problemen nog twee weken kunnen duren.

Twitter avatar ThomasKusters Thomas Bizar gezicht. Woonboten liggen scheef in Gennep omdat peil Maas drastisch zak vanwege kapotte stuw. #L1 https://t.co/GWovLz2WrA

Een waarschuwing van de gemeente Grave dat de dalende waterstand effect kan hebben op de stabiliteit van de kade is inmiddels ingetrokken.

Botsing

Donderdagavond botste een binnenvaartschip met benzeen aan boord tegen een pijler van de brug bij Grave. Er vielen daarbij geen gewonden. Boven het schip werd volgens persbureau ANP een damp gemeten, maar de verspreiding van benzeen heeft zich beperkt tot boven het schip. Benzeen is een koolwaterstof die irritatie in de ogen kan veroorzaken en bij langdurige blootstelling kanker kan veroorzaken.

Tekst loopt verder onder kaart:

Het schip vertrok donderdagavond vanuit Kessel en botste later op de avond in dichte mist tegen de pijler van de Thompsonbrug en de sluisdeuren. Rijkswaterstaat meldt dat eerste onderzoek heeft uitgewezen dat daarbij zes schuiven van de stuw in de Maas beschadigd zijn geraakt. Daardoor loopt er water weg uit het stuwpand, het deel van van de rivier tussen de twee stuwen. Rijkswaterstaat meldt nog te onderzoeken welke maatregelen getroffen kunnen worden om het leeglopen te stoppen.

Alle scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal is gestremd. De Thompsonbrug is inmiddels weer opengesteld voor verkeer, na de hele vrijdagochtend afgesloten te zijn geweest.