Schrijft het Boekenweek-essay

Connie Palmen (61), schrijver

„Ik kan niet tegen deadlines. Morgen moet ik m’n essay inleveren, maar dat gaat niet lukken hoor”, legt Connie Palmen uit aan de telefoon. In maart is zij samen met Herman Koch de hoofdgast tijdens de Boekenweek. De Boekenweek heeft dit jaar het thema ‘Verboden vruchten’. Anders dan 1999 toen ze het Boekenweekgeschenk De erfenis schreef, moet Palmen zich met het essay aan het thema houden. Maar dat is niet echt een probleem: „Mijn essay begint met Genesis dus dat zit wel goed. Het essay bestaat uit korte biografieën van destructieve vrouwen: Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Patricia Highsmith. Highsmith was echt een van de ergsten, haar lijden is heel erg groot, ze is grenzeloos in haar verwoesting.”

Behalve de deadline is het aantal pagina’s ook niet echt ideaal: 68 bladzijden heeft Palmen. „Het is enorm veel werk, je leest al die biografieën van die vrouwen, naast kleine memoires en bij Highsmith lees je wat ze schrijft over fictie en suspence. Van Duras lees je niet alleen de biografieën over haar, maar ook haar romans, ga zo maar door. De voorbereiding is enorm. Over Monroe heb ik 37 boeken gelezen. Ik worstel nu nog met iets uit de inleiding, daar ben ik nog niet uit. Maar het komt goed hoor. Het komt toch altijd goed?”

Toef Jaeger

    • Toef Jaeger