Scheepvaart

Waterpeil in Maas daalt na aanvaring met benzeen-schip tegen Thompsonbrug

Na een aanvaring van een schip tegen de John S. Thompsonbrug bij Grave (Brabant) daalt het waterpeil in de Maas. De gemeente waarschuwt op haar website dat de dalende waterstand effect kan hebben op de stabiliteit van de kade. Kade-eigenaren aan de Maas tussen de plaatsen Sambeek en Grave wordt aangeraden auto’s niet op de kade te laten parkeren. In Gennep en Mook is het waterpeil inmiddels stevig gezakt, zo is te volgen via de site van Rijkswaterstaat. Donderdagavond botste een binnenvaartschip met benzeen tegen een pijler van de brug bij Grave. Er vielen daarbij geen gewonden. Boven het schip werd volgens het ANP een damp gemeten, maar de verspreiding heeft zich beperkt tot boven het schip. Benzeen kan irritatie aan de ogen veroorzaken. Het schip botste donderdagavond in dichte mist tegen de pijler en de sluisdeuren. Rijkswaterstaat meldt dat daarbij zes schuiven van de stuw in de Maas zijn beschadigd. Daardoor loopt er water weg uit het stuwpand, het deel van de rivier tussen de twee stuwen. Rijkswaterstaat onderzoekt nog wat er gedaan kan worden om het leeglopen te stoppen. (NRC)