Rijdt niet voor een tweede of derde plaats

Kai Verbij (22),

In Japan, het geboorteland van zijn moeder, is Kai Verbij ofwel Yagi Kai nog bekender dan in zijn vaderland Nederland. 25 miljoen Japanners keken vorig jaar naar Nippon tv, toen de schaatser een maand lang werd gevolgd in een serie over succesvolle half-Japanners in het buitenland. „Ik een superster in Japan? Daar merk ik niets van.” Verbij (22) bleef bescheiden, vorige maand bij wereldbekerwedstrijden in Nagano. Maar de Japanse tv-camera’s waren niet bij hem weg te slaan.

Schaatscoach Erik Bouwman herinnert zich nog precies de entree van de toen zestienjarige Verbij bij Jong Oranje. Alle schaatsers moesten hun doelen ‘visualiseren’. „Kai ging meteen met de armen wijd staan. Alsof hij op de bovenste trede van het podium stond met de armen om nummer twee en drie. ”

In schaatsgek Nederland kruipt toptalent Verbij geleidelijk uit de schaduw van Sven Kramer of Kjeld Nuis. Winnen in Pyeongchang, in 2017 bij de WK afstanden of in 2018 bij de Spelen? Verbij gaf vorig jaar al aan niet langer te rijden voor tweede of derde plekken. „Daar doe je het niet voor.”

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten