Probeert hoop te houden

Thomas van der Heijden (64), kankerpatiënt

„Anderhalf jaar geleden hoorde ik dat het melanoom dat ik had laten weghalen was uitgezaaid”, zegt Thomas van der Heijden uit Bergen. „Vijf maanden gaven ze me nog. Ik schoot in de praktische modus: financiën regelen, de slaapkamer naar de begane grond,ik verkocht mijn zweefvliegtuig.

„Zelf vond ik berusting. Alles wat ik wilde in dit leven heb ik kunnen doen. Maar voor mijn vrouw en kinderen vond ik het zo erg. Zij vinden het volgens mij nog wel leuk met mij.

„ Immunotherapie, een nieuwe methode waarbij je immuunsysteem wordt versterkt om de kwade cellen te lijf te gaan, bleek beschikbaar. Het was onzeker of het iets zou doen. De helft van de mensen kan er niet tegen. Ik kon het verdragen en het sloeg aan.

„ Mijn situatie is niet chronisch, maar ook niet palliatief. Genezing is waarschijnlijk niet aan de orde. Ik probeer hoop te houden, maar wil ook realistisch zijn.

„ Ik heb onlangs de keuring gehaald en mag weer zweefvliegen – mijn grote passie. Het seizoen begint in het voorjaar. Daar verheug ik me enorm op. Dat ik weer rond de wolken mag cirkelen.”

Mirjam Remie

    • Mirjam Remie