Polen krijgt Da Vinci en Rembrandt voor prikje

Kunstcollectie De Poolse staat verwerft door deal met de erfgenaam van een aristocratische familie grote kunstcollectie ver onder de marktwaarde.

Dame met de hermelijn
Dame met de hermelijn

Door een akkoord met een verzamelaar heeft de Poolse staat een grote kunstcollectie ver onder de marktwaarde kunnen kopen. Tot de verzameling behoort het wereldberoemde schilderij ‘Dame met de hermelijn’ van Leonardo Da Vinci, een van de vier vrouwenportretten die Leonardo heeft gemaakt. Een van de vier andere is de Mona Lisa, die in het Louvre hangt.

Het ministerie van Cultuur sloot donderdag maanden onderhandelingen af met een akkoord met Adam Karol Czartoryski. Dat is de erfgenaam van een familie van aristocraten die in twee eeuwen een enorme kunstcollectie heeft opgebouwd. Die is ondergebracht in het Czartoryski-museum in Krakau.

Onder het akkoord krijgt Czartoryski honderd miljoen euro voor de collectie. Die omvat behalve het schilderij van Leonardo ook ‘Landschap met de goede Samaritaan’ van Rembrandt, tekeningen van Renoir en werk van de in Haarlem geboren schilder Dirk Bouts. Er zitten ook ongeveer 250.000 manuscripten bij. Volgens een ruwe schatting is de hele collectie acht à tien miljard zloty waard, 1,8 tot 2,3 miljard euro. Het schilderij van Da Vinci alleen al is verzekerd voor 331 miljoen euro.

Czartoryski zei dat zijn familie „altijd [heeft] gewerkt voor de Poolse natie”. Het bestuur van de Czartoryski-stichting is uit protest afgetreden; het vindt dat eerst een precieze schatting had moeten worden gemaakt van de waarde. Minister Glinski van Cultuur zei dat „de rechten van de Poolse natie op de collectie” nu veilig zijn gesteld. De regerende conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid legt sterk de nadruk op nationale trots.

‘De vrouw met de hermelijn’ laat Cecilia Gallerani zien, minnares van hertog Ludovico Sforza van Milaan.