Pakistaanse ‘verdachte’ aanslag Berlijn lucht zijn hart om zijn naam te zuiveren

De plek van de aanslag. Foto AP

Op de avond van 19 december steekt de 24-jarige Pakistaan Naveed Baloch een straat over in het centrum van Berlijn. Er komt een auto aan. Hij versnelt zijn pas. Het is een politiewagen, ziet Baloch dan. De agenten wenken hem, hij laat zijn identiteitskaart zien en mag dan weer verder. Al snel roepen de agenten hem weer terug. Het volgende moment zit Baloch op de achterbank met zijn handen vastgebonden.

In een longread op de website van The Guardian doet Baloch voor het eerst zijn verhaal. Hij was de man die kort na de aanslag met een vrachtwagen op een kerstmarkt in Berlijn op 19 december werd aangehouden als verdachte. Onterecht, bleek pas de dag erna.

Nadat Baloch hardhandig was gearresteerd, verspreidden de autoriteiten zijn foto en naam. Baloch vertelde dat hij geen rijbewijs heeft, laat staan dat hij een truck kan besturen. Twee dagen zat hij vast. „Ze legden uit dat ze me hadden gearresteerd omdat ik de straat over rende.”

Ongeveer een jaar geleden ontvluchtte Baloch de onrustige Pakistaanse provincie Balochistan, naar eigen zeggen omdat zijn leven in gevaar was aangezien hij lid was van een afscheidingsbeweging. Nu voelt hij zich opnieuw onveilig. Na zijn vrijlating ontving niet alleen hij, maar ook zijn familie in Pakistan dreigtelefoontjes. Hij zit onder politietoezicht ondergedoken. Door zijn verhaal te doen in The Guardian hoopt Baloch dat zijn naam wordt gezuiverd. „Ik hoop dat ze op een dag ophouden mijn naam in verband te brengen met die vreselijke aanslag.” (NRC)

    • Wim Brummelman