Muhammad Ali Icoon, bokser

17 januari 1942 - 3 juni 2016

De wereld is een inspirerende persoonlijkheid armer. Dat was het unanieme oordeel bij het overlijden van Muhammad Ali – en daarmee werd niet alleen bedoeld dat hij de grootste bokser ooit was. Al in 1960, achttien jaar oud, werd de in Louisville als Cassius Marcellus Clay geboren Ali olympisch kampioen. Uiteindelijk behaalde hij drie keer de titel wereldkampioen in het zwaargewicht. Zijn bravoure, trefzekerheid en dansbewegingen in de ring, „sting like a bee, float like a butterfly”, spraken wereldwijd tot de verbeelding.

Inspirerend was Muhammad Ali ook door hoe hij zich inzette voor gelijke rechten, vrede en verdraagzaamheid. Aan het einde van zijn leven, zelf een breekbare man als gevolg van de ziekte van Parkinson, schreef hij nog een open brief aan de Noorse bevolking. Na de aanslagen van Anders Breivik probeerde hij de Noren moed in te spreken, hij hield hen voor niet bang te zijn voor de multiculturele samenleving.