Machtsvertoon op de Noordzee

21 oktober 2016, Dover, VK

Foto Gareth Fuller / Hollandse Hoogte

Een Russisch flottielje onder aanvoering van vliegdekschip Admiraal Koeznetsov voer eind oktober vanaf Severomorsk (bij Finland) naar de Middellandse Zee, om daar de aanvallen op Aleppo te ondersteunen. De Koeznetsov, een roestbak van Sovjet-makelij met een enorme rookpluim, trok veel bekijks. Het flottielje leidde tot diplomatieke spanningen toen de NAVO Spanje verbood om de Russische oorlogsschepen te laten tanken. De Russische marine zou later melden een Nederlandse onderzeeër in de Middellandse Zee te hebben verjaagd – in welingelichte kringen was te vernemen dat er op het bewuste moment geen Nederlands schip in de buurt was. Op de foto passeert de Koeznetsov Dover.

Redacteur Buitenland

    • Michel Kerres