Kramer krijgt toch nog een tik van Bergsma op NK, Nuis onttroond op 1.000 meter

Kramer verloor op de tien kilometer van Jorrit Bergsma, Kai Verbij is de nieuwe Nederlands kampioen op de duizend meter.

Jorrit Bergsma na zijn 10.000 meter in Heerenveen.
Jorrit Bergsma na zijn 10.000 meter in Heerenveen. Foto Vincent Jannink/ANP

Net toen hij klaar was om gekroond te worden als koning van deze NK afstanden, als 30-jarige dominant zoals in zijn jongere jaren, kreeg Sven Kramer een tik die voor hem harder zal aankomen dan bij elke andere schaatser. Hij verloor op de tien kilometer van Jorrit Bergsma, en dat terwijl hij op de vijf kilometer nog met overmacht had gewonnen. Zijn knappe tijd in Thialf - 12.53,59 - was niet knap genoeg. Bergsma won in 12.52,34. Vorig jaar klopte Kramer Bergsma nog op de NK.

Kramer (Lotto-Jumbo) had in Heerenveen eerder al de 5.000 meter en de 1.500 meter gewonnen. Het feit dat hij die middellange afstand won op zijn echte stayersmanier - langzame start, daarna met beide handen op de rug vlakker dan de benen van de pure specialisten in hun stoutste dromen aankunnen - toonde maar weer aan in wat voor vorm Kramer momenteel steekt. Een vorm die de 30-jarige Bergsma (Team Clafis) niet leek te hebben, als je hem zag ploegen op de 5.000 meter. Bijna vier seconden verschil, het gat was in tijden niet zo groot.

Lees ook: Titanenstrijd Kramer vs. Bergsma bleef op 5.000 meter uit.

Bergsma was gebrand op revanche na de in zijn woorden “ondermaatse” NK-start, en die kreeg hij in een vol Thialf. Lang leek Kramers aanpak voldoende voor zijn derde overwinning: iets sneller van start, daarna keurig vlak met ruimte om nog een tiende hier en daar tegen het eind te winnen per ronde. Bergsma’s tempoversnelling laat in zijn race was echter te groot. Die perste uit zijn iele lijf nog rondjes 30.0 en won per ronde tienden op Kramer.

Niet het mes op de keel

Had Kramer dieper kunnen gaan? Ach ja, wellicht, maar achteraf had hij geen zin al te veel daar op in te gaan. “Ik ging weg op 12.50, ik dacht dat dat nodig zou zijn voor de winst, maar ik had harder moeten aanvallen.” Hij reed niet, zoals hij het zelf noemde “met de mes op de keel”, en dat had hij misschien toch moeten doen. Iets meer risico’s. Over de race was hij niet eens heel ontevreden, die was prima, en hij sprak nog steeds van een “supergoed weekend”.

Bergsma had hem niet eens zozeer verbaasd, zei Kramer, ook al reed hij hem twee dagen eerder nog op vier seconden op de 5.000 meter. “Als-ie hier nu 12.45 had gereden misschien wel, maar zo bijzonder is deze tijd niet. Het is gewoon een keurige tijd voor een NK afstanden.”

Schrale troost: Kramer mag het bij de WK afstanden, begin februari op de toekomstige olympische baan in het Zuid-Koreaanse Gangneung, weer proberen. Ook de nummer twee plaatste zich voor de WK.

Verbij wint verrassend 1.000 meter

De 1.000 meter, de afstand waarvan iedereen vooraf dacht dat Kjeld Nuis hem ook vandaag weer zou pakken. Maar niets bleek minder waar. In Heerenveen was Kai Verbij verrassend in 1.08,22 de snelste, met de derde tijd ooit gereden in Thialf. Hij liet Kjeld Nuis achter zich (1.08,55) en ook Ronald Mulder (1.09,44) plaatste zich voor de EK sprint en WK afstanden. In een eerste reactie tegenover de NOS sprak Verbij: “Ja, ik moest het vandaag wel even goedmaken na de 500 meter van woensdag. Dit is een mooie afsluiting.”

Lees de vooruitblik op 2017: Schaatser Kai Verbij (22), rijdt niet voor een tweede of derde plaats

De onttroonde Nuis baalt wel van zijn verlies. “Ik verlies mijn titel, die ik al vier jaar op rij heb, dat doet wel pijn”, zei hij daarover. Maar, echt ontevreden kan hij met zijn tijd niet zijn. Het gevoel toen hij na de finish op het bord keek? Blijdschap. “Ik rijd een hele goede rit”, vertelde hij de NOS.

Koen Verweij reed de 1.000 meter in een tijd van 1.09,48 en eindigde daarmee naast het podium. Een dag eerder miste hij ook al een ticket voor de WK afstanden: op de 1.500 meter reed hij ook daar de vierde tijd.

Ter Mors pakt tweede titel, Schouten prolongeert op massastart

Na haar overwinning op de 500 meter, was Jorien ter Mors vrijdag ook de beste op de 1.000 meter. Haar 1.15,15 was genoeg om Marrit Leenstra (1.15,25) en Ireen Wüst (1.15,98) achter zich te houden.

Carien Kleibeuker werd eerder op de vrijdagmiddag voor de derde keer op rij Nederlands kampioen op de 5.000 meter. De 38-jarige Kleibeuker, winnares van brons op de Olympische Winterspelen van Sotsji twee jaar terug, bleef de 21-jarige Antoinette de Jong voor: 6.58,78 om 6.59,79. Brons ging naar Carlijn Achtereekte, maar alleen Kleibeuker en De Jong plaatsten zich voor de WK afstanden in februari.

Op de massastart deed Melissa Wijfje een serieuze poging om kampioen te worden, maar enkele centimeters voor de finish schoot de vijfvoudig kampioene Irene Schouten haar voorbij. Wijfje hield shorttrackster Suzanne Schulting nog wel achter zich.

Bij de mannen werd de grote favoriet Arjan Stroetinga geklopt. Zijn teamgenoot Simon Schouten trok de sprint aan, maar Stroetinga moest te vroeg al op kop. Hij kwam echter enkele millimeters tekort en moest marathonspecialist Gary Hekman voor zich laten. Het brons was toebedeeld aan Jan Blokhuijsen.

Hekman is evenals Irene Schouten nog niet zeker van deelname aan de WK afstanden in februari in Zuid-Korea. Beiden nemen wel al een prominente plaats in de voorlopige WK-selectie van bondscoach Geert Kuiper in.

    • Frank Huiskamp
    • Marissa van Loon