Johan Cruijff Icoon, voetballegende

25 april 1947 – 24 maart 2016

Zoals je het van Harry Mulisch niet verwacht had, zo verwachtte je het eigenlijk ook niet van Johan Cruijff, maar op 24 maart gebeurde het dan toch: een levende legende stierf. Johan Cruijff: zeer succesvol voetbalcoach, icoon, orakel, filosoof, maar bovenal: grensverleggend voetballer. Hij voetbalde slim, met elan en een ongekende sierlijkheid – hij was de beste ter wereld.

Toch?

Johan Cruijff was beeldbepalend voor Ajax, voor Oranje, hij was ‘de Verlosser’ van FC Barcelona, maar bleef ook nog lang na zijn werkzame leven als coach en speler – ging Cruijff eigenlijk ooit met pensioen? – zijn (vaak ongevraagde) visie op het voetbal geven, in onnavolgbare Cruijffiaanse zinnen. Ook daardoor was er eigenlijk altijd wel conflict en reuring om hem heen. Zijn mooiste quote: „Als ik had gewild dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.” Op Witte Donderdag overleed hij.